Kamen u pljuvačnoj žlezdi?

od strane | mar 8, 2021 | Oralna hirurgija

Kamen može da nastane u bubrezima, žučnoj kesi i žučnim putevima, ali i u pljuvačnim žlezdama. Kada se to događa?

Ilustracija anatomskog prikaza pljuvačne žlezde

Pljuvačne žlezde su smeštene oko usta a najveće su: zaušna (parotidna), podjezična (sublingvalna) i podvilična (submandibularna) pljuvačna žlezda. Osim njih, postoje i brojne male žlezde smeštene u ustima.

One proizvode sekret koji izlučuju u usnu šupljinu preko svojih izvodnih kanala. Uloga sekreta koji luče pljuvačne žlezde je da pomaže u varenju hrane.

Slika žene koja se drži za vilicu jer ima kamen u pljuvačnoj žlezdi

Prisustvo kamena u pljuvačnim žlezdama se stručno naziva sijalolitijaza i nije tako retka pojava. Minerali se talože na jezgru od sluzi i tako formiraju kamen. Najčešće se formira u podviličnoj pljuvačnoj žlezdi, posebno kada postoji hronična upala žlezda.

Kamen se obično nalazi u izvodnom kanalu i ako je već i može se i napipati.

Žena koja se drži za vilicu sa grimasom na licu zbog bolova usled prisustva kamena u pljuvačnoj žledi

Simptomi su bolno oticanje žlezde prilikom jela. Kada se luči povećana količina pljuvačke, kamen sprečava njeno izlučivanje, žlezda se uvećava i boli. Često žlezda otekne i pri samoj pomisli na hranu zbog povećanog lučenja pljuvačke.

Slika devojke koja se rešila kamena u pljuvačnoj žlezdi i sada joj je lakše

Prilikom pregleda je potrebno napipati žlezde koje su natečene i utvrditi prisustvo kamena. Rentgenski snimak može prikazati kamen ako u sebi ima kalcijuma.

Kada je kamen mali, on obično spontano izađe. Ukoliko se radi o većem kamenu u izvodnom kanalu žlezde, vadi se uz lokalnu anesteziju.

Ako se nalazi u samoj pljuvačnoj žlezdi, u novije vreme se endoskopski, optičkim instumentom ulazi u žlezdu kroz izvodni kanal i vadi kamen.

21 Komentari

 1. Marina

  Imam kamen u pljuvačnoj žlezdi, pijem antibiotik i sišem limun, imam utisak kao da se malo smanjila šta da radim dalje

  Odgovori
  • Dentalia Dental Centar

   Nastavite tako, ako nema poboljšanja, javite se radi detaljnije konsultacije, hvala.

   Odgovori
   • Marina

    Ja i dalje osecam kao hrana da mi se zaglavila završila antibiotik.. Daj te mi savet

    Odgovori
    • Dentalia Dental Centar

     Poštovana Marina,

     Najbolje je da dodjete na pregled kako bismo videli na licu mesta i na osnovu toga Vam dali sve neophodne savete.

     Odgovori
     • Nenad

      I ja evo mučim istu muku

     • Dentalia Dental Centar

      Postovani, probajte sa necim sto izaziva lucenje pljuvacke kao sto su kisele bombone ili limun. Ukoliko nema poboljsanja najbolje je da se javite lekaru, hvala.

    • Josip

     Pre tri dana u 21h imao sam jake bolove i otečenu žlezdu ispod leve strane vilice na vratu. Otišao sam kod mog zubara i on je odmah video da ispod sredine jezika zagnojena je pljuvačna žlezda. Odmah je otvorio i istisnuo gnoj. Meni je „svanulo“ jer je prestao bol. Rekao mi je da obavim ultrazvučno i rentgen snimanje (sve sam obavio) i da probam da sisam kriške limuna. I to sam radio dva dana i sinoć u 23.30 h primetio sam da kamenčić izviruje. Pritisnuo sa prstom i uz bolove uspeo da ga izguram. Kamenčić je veličine manjeg zrna pirinča. Neznam kako da vam pošaljem snimak?

     Odgovori
   • Katerina

    Postovani, imam otok u parotidnoj zlezdi. Napipala sam mekan ovalni cvorcic koi je pocinjao od usnog kanala pa nadole. Sad se taj cvorcic spusto i pocinje odma iznad hrskavice uha prema vilici. Dali bi to moglo biti kamen u velikoj pljuvacnoj zlezdi ili ? Zato sto taj cvorcic se nalazio na jedno nesto a sad je na drugo. Spustio se nize.

    Odgovori
    • Dentalia Dental Centar

     Poštovani,

     Moguće je, ali je definitivno najbolje da se to vidi na pregledu i tako saznate tačno kako da sanirate taj čvorić.

     Odgovori
     • Lidija

      Do ar dan. Imam kristale u pljuvacnim zlezda a, koje su otecene ali nisu bolne. Doktor kaze da sisam limun i zvacem zvaku. To sam radila i pomoglo je ali sad me grebe grlo. Da li je to mogu e da se pomerio kristal i da li je mogu e izbaciti ga putem pljuvacke?

     • Dentalia Dental Centar

      Sve je u redu. Bol u grlu nije posledica kristala u pljuvacnoj zlezdi. Samo nastavite tako.

 2. bogdan

  Poštovani,imam problem koji se manifestuje suvoćom usne duplje naročito noću.Često je to bolan osećaj pa moram po nekoliko puta da pijem vode da bi bol i suvoća nestali.Ovo mi se do sada nije dešavalo već posle preležane Korone pre mesec dana.Takođe često otežano gutam hranu /blagi bol u grlu/.Šta bi mogao biti uzrok?

  Odgovori
  • Dentalia Dental Centar

   Poštovani,

   Probajte da konzumirate nešto kiselo (bombone, limun…) da bi se podstaklo dodatno lučenje pljuvačke. Ako ne pomogne potrebmo je uraditi pregled da bi se znalo šta je glavni uzrok i odredila eventualna terapija.

   Odgovori
   • Sava

    Poštovani,
    Na pljuvačnoj žlezdi na vratu mi je otkriven kalcifikat. Kako da ga uklonim nehirurškim putem jer mi izaziva s vremena na vreme bezbolan otok? Pozdrav

    Odgovori
    • Dentalia Dental Centar

     Postovani, probajte sa necim sto izaziva lucenje pljuvacke kao sto su kisele bombone ili limun. Ukoliko nema poboljsanja najbolje je da se javite lekaru, hvala.

     Odgovori
   • Mirjana

    Poštovani, pre dva meseca mi je potvrđeno da imam kamen u pljuvačnom kanalu. Pijem antibiotik, limun, med. Pre neki dan sam primetila da mi se kamen smanjio a večeras sam osetila da je nestao uz neki gorak ukus, da li je moguće da je kamen tek tako nestao?

    Odgovori
    • Dentalia Dental Centar

     Postovana Mirjana, 90 posto je skroz nestao. Pitanje je da li je rec o pravom kamenu ili je neka infekcija bila u pitanju. U svakom slucaju, ne treba ocekivati da se ponovo stvori u skorije vreme, a mozda nece nikada. Svakako, ukoliko se javi ponovo, nije lose da zakazete pregled kod lekara.

     Odgovori
     • Mirjana

      Hvala Vam najlepše na odgovoru. Doktorka ORL jeste potvrdila da se radi o kamenu, samo što nisam zakazala operaciju kod maksilofacijalnog hirurga i tad se desilo da se smanjio i nestao.

     • Dentalia Dental Centar

      Nema na cemu, to je odlicna vest. Sve ste uradili kako treba i na kraju je i ispalo tako. Puno pozdrava!

 3. Slobodan

  ULTRAZVUČNI NALAZ
  Obe parotidne žlezde su uredne veličine i morfologije. Leva submandibularna žlezda je urednog nalaza. Desna submandibularna žlezda je uvećana, heteroehogene strukture, centralno se uočava nepravilna hipoehogena regija unutar koje se vidi trakasta hiperehogena formacija veličine 12 mm, koja u prvom redu odgovara kalcifikatu. Kolor Doppler signal je simetričan u obe submandibularne žlezde.
  Dr Marijana Mihić specijalista radiolog

  Pijem antibiotike, šta posle?

  Odgovori
  • Dentalia Dental Centar

   Najbolje je da odete na kontrolni pregled, gde bi Vas licno pregledao lekar i da biste dobili dalje i tacne instrukcije.

   Odgovori

Prosledi komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *